Sweet Home a la Mama
Det är svårt att tro att Skåne någonsin varit vackrare än när mitt plan vid tiotiden i fredags dök under molnen och det underbart grönskande åkerlapptäcket bredde ut sig under mig. Jag skulle än en gång få återse detta Skåne som gjort mig till den person jag är idag och jag kände att längtan snart var över. Mats väntade och körde mig direkt till Malmö city där jag ensam tog en promenad i den solrusiga stad jag för tre månader sedan lämnat i snöblasket. Jag behövde några timmar för mig själv och tyckte mig känna varenda sinne jobba maximalt för att suga in så mycket som möjligt av just det pågående nuet.
Efter några timmar i ett tillstånd av total njutning mötte min vän David upp mig och sommarens första falafel kunde snart avjutas i parken kring biblioteket. Hampus "the Lion King" Richter dök upp med en man som gav associationer till den nostalgifyllda Disney-klassikern och jag tänkte att inledningslåten ("naaaasitengha...") hade varit ett vackert sountrack till glädjen, lukterna och ljuden denna varma junieftermiddag i kungsparken.
Det blev en tripp till Carolinas student utanför Everöd innan jag begav mig hem till Höör. Där träffade jag Bulan, hoppade ur bilden och drog med honom till Skinkan där vi fick god studentmat och spenderade det sista som var kvar av denna första semesterkväll. Snart insåg jag att denna klassiska studentfestbuffé skulle bli ett lika återkommande som kärt inslag under denna sverigevistelse.
Några personliga favoriter ur standardstudentmaten är ju(utan inbördes ordning):
* Pastasallad - återfinns påvar studentfest med självaktning och kan ätas i all oändlighet. Riktig mat!
* Detsamma gäller med potatissalladen
* Lax har varit en stark stämningshöjare i år med sin smak och fina rosa färg.
* Pajer, men här har vi ett unikt fall. Pajer kan vara helt underbara, men med en överdosering av djävulens ingredienser såsom fetaost och oliver är det lätt att paja alltihopa.
* Tårtor, Tårtor, Tårtor. Fett är Fett! När solen gått ner och jag känner hur håren på mina brunbrända armar börjar resa sig finns det ingen bättre värme än en tårta eller två, även om det blir lite tårta på tårta då.
* Dessa underbara hembakade bröd. Den klassiska måltidsutdrygaren visar här en kapacitet som helt klargör att den lika gärna skulle kunna köra solo istället för att ständigt tvingas spela andrafiolen som något man plockar sist och vägrar äta utan sötsaker som sylt. Brödet och bullarna för tankarna till Håkan Hellström som undrade om livet inte hade något mer att ge honom än en plats som basist i Broder Daniel och bestämde sig för att göra en platta och resten är historia. I studentsammanhang finns det dock alltid även en härlig brieost som bjuder upp till en vacker duett.
' Tilläggen Ägg, Hummus (Najkens mor Eva Tronarps i synnerhet), dillsås, svamp, kikärter och majs fungerar i alla sammanhang.
Alla kvinnor jag mött: Jag vet att ni ljugit för mig, det ÄR faktiskt storleken som räknas. Här med en översvämmad vulcano som tog mig 2h + 15 min att avnjuta.
Något som inte riktigt platsar på denna lista är tyvärr snittarna. De är vackra att se på och har helt klart krävt lika mycket arbete som allt annat, men är i själva verket en riktig bov och hungersdödare som säkerligen förstört många studentbufféer genom sitt rävspel med magen på orutinerade matälskare som gått in i väggen direkt.
Tumregeln är att bara äta tre mackor i snitt (i dubbel bemärkelse), för att inte ta ut sig på uppvärmningen. Det gäller även att försöka äta dem så nära inpå den riktiga måltiden som möjligt för att inte lura människans bästa vän, magen, att VM är över efter kvalspelet (som vårt svenska landslag ofta tror).