Flykten Från Frukostfibrerna Förklarar Förfall
I hjärtat av Italien, landet som lägger mer stolthet i sin matlagning än i sin sjukvård, renhållning och skola, vet man fortfarande inte hur man äter frukost. Det är som att man inte orkar vara matälskare hela dygnet, som en hårdrockare som varje morgon, innan tuppkammen är rest och nitarna slipade, först dansar lite till Basshunter, en präst som innan han går till jobbet knäböjer mot Mecka eller en polis som inleder varje dag med ett rån (vilket i och för sig kanske inte är så ovanligt här).
Frukosten består av varm mjölk med kaffe i som jag häller flingorna i. Flingor, tänker ni då, typ müsli, Start eller All Bran flakes? Nej nej. Ahaa, lite busigt onyttigt som Cornflakes eller Special K, tänker ni då. Nej, förutom den bruna färgen har chokladflingorna som jag häller i min mjölk inte mycket gemensamt med den hundmat som vi enligt italienarna i Sverige stoppar i oss varje morgon. Lite sött får man allt unna sig, problemet är bara att denna skål med flingor är den nyttiga delen av frukosten- den del som målvaktsstjärnan Gianluigi Buffon i reklamfilmen går i god för och hävdar är det bästa valet för en optimal start på dagen. Gianluigi har förhindrat många mål i sitt liv och hjälper nu till att förstöra ett mål om dagen för varje italienare.
Till detta äter man garanterat fiberfria toastskorpor med smör och en sylt som får stå för C-vitaminintaget. Jag vet vad du tänker. Det är inte sött nog. Det är fortfarande lite väl nyttigt. Det tycker italienarna också. Därför får man också en buffé av kex i olika smaker att doppa i kaffet eller bara äta som de är. Äter man kexen som de är tvingas man dock till att tugga och det undviks helst. Allt ska doppas i mjölkkaffet och bli en sörja av söthet som man kan trycka i sig framför de horribla morgonprogrammen på tv. Avslutningsvis är man efter att ha varit duktig och ätit upp allt värd en...frukt? nej, en rejäl bit socker- eller chokladkaka som man också kan doppa i kaffet.
Varför hycklar man ändå fortfarande och lägger upp alla olika sorters sötsaker på bordet när det är uppenbart att allting ändå ska blandas ner i mjölkkaffesockerröran som sedan likt heroin skjuts in i vårt system för att när ruset lagt sig göra oss trötta och i behov av mer? Egentligen vill ju alla italienare inleda dagen med att helt enkelt trycka en tub med nutella i munnen och svepa den med en espresso. Ingen utomstående (ja, möjligtvis en brasilianare) kan väl ändå tycka att den italienska frukosten är normal så varför inte gå hela vägen?
I Sverige har jag vaknat upp vissa lördagar och funnit rester av fredagsmyset kvar på bordet vilket blivit en frukost av mjuka chips, dipp, pizzarester och cola. Det har gett mig mer näring än den italienska frukosten och det vet Buffon om. Det VM som han vann 2006 hade han inte ens orkat pallra sig till TV:n för att se om han verkligen tyckt att chokladpuffar är det bästa sättet att börja dagen på.
Italien är kanske inte världens bästa land att leva i. Skolsystemet är uråldrigt, naturen är smutsig, det är svindyrt att leva här, speciellt med tanke på låga genomsnittslönerna, vägarna är trasiga och sjukhusen är fattiga. Mina vänner talar avundsjukt om hur bra levnadsförhållandena i Sverige är men med tanke på vad man äter till frukost här är jag imponerad av att de överhuvudtaget orkat åstadkomma färdigbyggda hus, skolor och vägar (det ser i alla fall ut som hus, skolor och vägar på håll).
Att landets all konst är gjord långt innan man laborerat fram chokladflingor och kex har givetvis också sin förklaring i att man förr i tiden orkade koncentrera sig en längre tid. När Michelangelo hängde i taket och målade Sixtinska Kapellet hade han en stadig hand och en tallrik gröt i magen för att kunna hänga där hela dagen. Detta kan jämföras med en konstnär som var verksam i modern tid, Enrico Accatino, som bara hade tålamod att rita några streck på tavlorna innan blodsockret sjunkit så lågt att han behövde ett nytt mellanmål av formfranska och nutella. Ett av hns kändare verk, Composizione, ser du här under.
Historiker har klurat länge på varför romarriket föll men för mig är det självklart - man hade väl lärt sig att utvinna socker. För varje kex man äter kommer landet längre ifrån den kultur och organisation de hade medan vi svenskar fortfarande bodde i grottor och tar ett nytt steg mot att bli ett smutsigt u-land.
Jag vill inte tro att folket själva bestämt sig för att på grund av simpelt frosseri, likt ett barn som inte förstår varför man inte alltid kan äta godis, förflytta landet tillbaka till apstadiet. Det måste finnas en annan förklaring. Böcker om hälsosam kost som skeppats till Italien har kanske stoppats av den av maffian kontrollerade tullen och precis som så mycket annat dumpats i havet utanför Neapels hamn. Maffian har väl sina fingrar även i denna kakburken och tjänar kanske på att landets invånare är trötta och ohälsosamma samtidigt som de säkert säljer falskmärkta chokladflingor.
Att butiker har stängt mellan 12 och 4 på dagen har väl precis som allting annat också sin förklaring i denna näringsbefriade frukost som därmed påverkar näringslivet.
Trots denna frukost, oljor, kolhydrater, vitt bröd, ostar och tårtor som sakta utvidgar min lekamen, är italienarna inte smällfeta, vilket för mig är ett under. Det gamla talspråket kanske stämmer; man blir aldrig fet i sin egen stad.
alltså detta är ju förjäkla vackert skrivet! och intressant. och jag äter special k nu :)
Tack, ja man blir vad man äter! Du t ex är ju en special-K :)
Picasso var spanjor, så det blev nog inte så mycket nutella utan snarare gazpacho och paella.
haha oj, dålig research..men spanjorerna är inte så mycket bättre! iaf ändrat nu:D
Finns det Bed & Breakfast i Italien?