Rutinerande Minimerande av Spenderande
Alla ryggsäckare (backpackers) är överens. Australien är dyrt - speciellt om man kommer hit direkt från Thailand - och med Melbournes klubbutbud är det lätt att dollarna rullar iväg någonstans man sällan minns. Många ryggsäckare fastnar i Melbourne, boende på ett hostel, jobbletande och festande, tills alla pengar är slut och de tvingas stanna längre och jobba för att ha råd till mer resande.
Jag skulle vilja säga att "dyrt" eller "billigt" inte existerar. Dyrt eller billigt är bara olika nivåer av kännedom kring det berörda området.
Jag bor gratis i en central lägenhet. Detta innebär att jag inte heller längre behöver betala för spårvagn, tåg eller internet. Det innebär även att jag har två hundra meter bort till mina vänners hostel, Greenhouse(där jag iofs använde gratis internet tidigare), där man får gratis frukost varje morgon mellan 7 och 9. På torsdagar har de en "big breakfast" och på söndagar får man även pannkakor vid 11.
På måndagskvällar äter jag gratis på Urban Backpackers, som då har gratis BBQ. Där får man även ta för sig av ris och pasta varje dag.
På tisdagskvällar är det mitt andra hem, Greenhouse, som har gratis grillfest på taket.
Andra kvällar kan man äta på Lucky Coq, som serverar pizza för $4 - ca 20 kr, om man nu inte är intresserad av att laga egen mat.
Jag vet till och med i vilket skåp utanför vårt hus som man kan hämta mjölk från eftersom det kommer leveranser till kontoren i huset varje natt. Jag vet var på Victoria Market de lämnar pajer mm åt de hemlösa efter varje dag, och plockar ibland hem enorma mängder överbliven mat från Metropolitan Hotel. (Bilden under är ett resultat av en 21-årsfest där gästerna inte åt alls så mycket som de trott vilket ledde till att jag efter stängning plockade hem dessa lådor fyllda av pajer)
Dricker ute gör jag helst på torsdagskvällar, då en bar under Greenhouse säljer drinkar för $3 (15kr), eller på söndagskvällar, då irländska puben PJ O'brien ger Greenhousegästerna och mig gratis drinkbiljetter. Det handlar helt enkelt inte om att det är dyrt att leva någonstans. Det handlar bara om att göra sin research och alltid vädra ordet jag nu nämner för sjunde gången detta inlägg. Gratis.
BoendeBrist? en Baggis!
Jag var hemlös en natt. Vi skulle ha flyttat ut ur huset, Emelie till Port Melbourne och jag till Brisbane, men eftersom jag hade bestämt mig för att skjuta lite på uppflyttandet så hängde jag kvar i huset tills de nya skulle flytta in. Nu kom Gareth, den nyinflyttande, in och förvandlade vårt funktionabla, spartanska rum med en säng till ett inrett hem med skrivbord och byrå. Jag packade ihop mina ägodelar och sov i garaget en natt, medveten om att jag dagen efter var tvungen att lösa boendesituationen. Hemlös i en stad där jag i fyra månader skaffat nya vänner är inget alternativ även om jag nu törstade efter äventyr, så jag ringde runt lite.
Australiensaren Peter stod på Lunds station utan pengar efter en missräkning i sin Europaresa. Han fick syn på en ung fager svensk och tog kontakt. Peter hade tur. Det var min vän Ivan som på väg hem till Örtofta och Ivan kan nog ses som den exakta motsatsen till den stressade, reserverade svensken. Ivan hjälpte Peter att hemma hos en polare låna internet och lösa det ekonomiska problemet. De höll kontakten och eftersom Peter hade dragit in enorma summor pengar på Black Jack så betalde han Ivans t o r - biljett till Melbourne och lät min vän bo i hans lägenhet som är belägen så centralt det går att komma i denna sydaustraliensiska metropol. Peter är en generös person med ett varmt hjärta. Ivan berättade att det ibland kunde sitta nya ansikten i köket när han kom hem. Det var hemlösa som Peter ibland bjöd upp för att övernatta några nätter, äta och bada.
Efter en del halvalternativ ringde jag Peter. Han hade hängt med oss i parken dagen innan och jag visste att jag kunde vara för sent ute eftersom han var på väg till Nya Zeeland. Efter några misslyckade försök kom jag fram när han mellanlandade i Brisbane. Jag frågade om det gick bra att slagga på hans golv när han var borta och han svarade "självklart, men varför golvet - min säng står ju tom". Efter att ha spenderat föregående natt på ett garagegolv kunde jag konstatera att jag bytt upp mig rejält när jag såg ut över Melbournes skyskapor från balkongen, åt lite pajer och somnade in i Peters enorma säng.
Läget är så bra att jag vägrar somna innan de sista människorna lämnat gatorna. Jag går hellre ut och flanerar, ser på folk och minglar för att till fullo kunna njuta av att inte längre behöva tänka på sista spårvagnens avgångstid. Även detta gick lite för lätt.
Många Magiskt Mysiga MelbourneMinnen
Den första helgen 2009 var så bra den kunde bli. Tre av tre kvällar var fullkomlig njutning och två specifika stunder gav Gud mig svar på varför jag är här - på jorden och i Melbourne.
Jag hade fått ledigt från jobbet på fredagen och hängt hela kvällen hos Ivan som lagat en underbar måltid. Vi hade, som alltid, haft det väldigt trevligt och medan Ivan hade avslutat kvällen med playstationspel med sin rumskamrat CS, så plockade jag fram munspelet.
Klockan var nu ett och jag tog min nya resekamrat - en gitarr som Ivans skotska, hemåtvändande vän, gett mig - på ryggen och gick till tåget. Givetvis hade det sista tåget gått, det var kallt och jag hade en fyrtio minuter lång promenad framför mig.
Detta hade fått vem som helst att tappa humöret, men det var nu en magisk nattlig promenad tog vid.
Jag hade faktiskt tänkt att "ifall tåget inte kommer så går jag gärna" och det fick jag stå för nu. Med gitarren på ryggen pluggade jag in min iPod, plockade fram mitt munspel och började följa järnvägsspåret genom ett (annars) tyst Melbourne.
Jag mötte endast en person på vägen hem. Han försökte gå med en cykel som välte efter vartannat steg han tog eftersom han var så full att han behövde cykeln som stöd för att stå upp. Jag spelade till musiken i lurarna under den stjärnklara himlen och tänkte att nej, mer än det här behöver jag inte. Plötsligt kändes resan hit värt allt.
Som tack för min uppskattning gav Gud mig en liten present.
På vägen framför mig låg ett sexpack ölflaskor slängt med två orörda öl kvar. Det var inget snack om huruvida detta var förutbestämt eller inte.
Ensam promenerandes denna natt i Melbourne med munspelet i höger hand, ölen i vänster hand, iPoden i örat och gitarren på ryggen var livet väldigt cool.
På lördagen hade jag och Dan en kvalitativ dag. Vi satt på internet i ett skönt café på Sydney Road, vi cruisade i centrum, vi köpte mat, vi fick gratis öl i Annes bar och hämtade sedan Emelie med föräldrar för att fortsätta kvällen med grillfest hemma hos oss. Jag hade bjudit in bl a goda vännerna Sean och Faye och vi var många som åt gott, drack, umgicks och sedan åkte in till centrum för att ta några drinkar i barerna E55 och Workshop. Det var en toppenkväll men lite för förutsägbart trevligt för att kallas magiskt. På Söndagen var det dags för mig att uppleva nästa stund av total harmoni.
Jag cyklade till Fitzroy - en underbar stadsdel att jämföra med Möllevången och Brick Lane - där jag träffade Ivan för en lunch på våra nyfunna vänners vegetariska restaurang. Solen sken och efteråt tog vi en spontan tur till parken Edinburgh Gardens som ligger i närheten. Ivan hade högtalare med sig så vi funderade på att sitta ner i parkens utkant, lyssna på musik och kolla på cricketmatchen som spelades på planen bredvid, påhejad av många picnicande Melbournebor. Lyckligtvis tog vi en promenad i parken först och jag, som har en hel del goda parkminnen, fick en av de bästa parkupplevelserna i mitt liv. Hittills.
Den stora parken var fylld med söndagsfirare. De flesta satt i stora grupper med musik, lådvin och tilltugg. Många spelade fotboll, frisbee och krocket. Några hade till och med tagit med nät för badmintonspel och mitt i allt samlades BMX- och skateboardentusiaster för att visa upp sig i skateparken. Vi gick genom denna lilla sommarvärld där vardag, jobb och problem inte tycktes existera. När jag och Ivan var på väg att sätta oss ner hörde vi hög musik från en dunge och följde reggaetonerna. Ett liveband hade plockat fram förstärkare och underhöll nu ett hundratal njutande personer.
Det var inget arrangemang från Melbourne stad. Musikerna spelade inte för pengar. Det var en enorm kompiskrets med utomstående som arrangerat en liten välkommen-hem-fest för någon och musikerna bytte av varandra lite då och då. Gitarristen kunde lägga ett grymt solo, ställa ifrån sig gitarren och ta en öl medan någon annan plockade upp den och drog ett nytt solo.
Jag gick fram till en kille med en hacki-sack och snart hade jag tämjt den så att även jag kunde bidra till underhållningen av filtmysarna. Efter en liten stund var vi ett gäng som lattjade runt med den lilla rispåsen. Mingelfaktorn var hög. Jag träffade munspelsentusiasten jag mött på nyårsfesten som visat mig lite munspelsteknik, snackade lite med honom innan även han gick fram till mikrofonen och bluesade loss.
Ivan och jag var varma i själen när vi, med eftermiddagssolen i ryggen och musiken från bandet sakta utfadande i våra öron, lämnade Edinburgh Gardens för denna första gång. Att gå när det var som bäst istället för att vänta tills bandet packade ihop förhöjde intrycket av att detta varit en riktig solskenshistoria.
Petters Musikaliska Resa
Efter att ha lärt mig att först titta till höger när man går över vägen (vilket inte var några större problem eftersom tre av länderna jag bodde i förra året hade vänstertrafik), efter att ha lärt sig att thongs betyder flip-flops och inte g-string, efter att ha lärt sig reglerna i australiensisk fotboll och efter att ha lärt sig dricka lemon, lime & bitter så är Australien inte direkt något exotiskt land full av ny visdom. Jag vill alltid lära mig nya saker, men eftersom nybyggarna här valde att, istället för att köpa en snabbkurs i aboriginspråk, fortsätta prata samma språk som innan, så lär jag mig inget nytt språkmässigt bortsett från fraser som "G'day", "G'd on Ya" och "No worries". Därför får jag lära mig andra färdigheter.
I mitt hus finns det cirka tio gitarrer - en av dem fick jag av Ivans skotska granne som åkte hem. Jag kallar den Gura G och jag hoppas att denne kan följa mig ett tag till på resan. Gitarrspelet kan, liksom engelskan, förbättras men jag kan fortfarande spela nästan allt, på samma sätt som jag kan uttrycka mig med en ganska exakt precision på det engelska språket, så det var dags för nya utmaningar.
Hemma hittade jag snabbt även en blockflöjt som snart blev ett med mig. Jag gjorde en blockflöjtspellista på datorn och spelade till väl utvalda favoritlåtar tills blockflöjten allt oftare gjorde som jag ville. Snart köpte jag min egen gröna, genomskinliga flöjt i en musikaffär på Chapel Street.
Efter att ha sett publikens kvinnor smälta när aboriginungen spelade "Somewhere over the rainbow" på munspel i filmen "Australia" bestämde jag mig för att munspel nog ändå var att föredra som reseinstrument i jämförelse med digeridoo.
Jag hittade ett litet bluesmunspel i vårt garage, men på julafton gav Emelie mig ett längre spel (jag fick spel) som är lättare att spela melodier med. Denna silverglänsande stämningshöjare har sedan första ögonblicket konkurrerat med mat om platsen mellan mina läppar.
En dag när jag promenerade på Chapel Street kände jag för lite mer drag i livet och spontanköpte ett dragspel i reseformat. Jag satte mig i solskenet i en park och försökte, med rasmus på luffen i tankarna, tämja bälgen men utan någon större framgång. Att spelet var med knappar istället för tangenter gjorde det knappast lättare och snart återfanns det i butiken.
Detta gav mig ett presentkort att spendera på nya musikaliska språk att lära mig.
När 08 blev 09 i 0Z
Nyårsaftonen blev helt klart en bra kväll. För första gången i mitt liv spenderade jag en nyårsafton i en park där det hölls fest med musik, fotboll, frisbee, lådvin, god mat och skönt folk som min och Ivans danska väninna Camilla bjudit in. Huskamraten Anne samt svenskvännerna Pontus och Amanda anslöt också. Det var en stor grupp som njöt av Camillas smörrebröd tills vi halv tolv begav oss ner till Yarra-floden i centrum för att beskåda Melbournes fyrverkerier som, med samma mönster, sköts upp parallellt längs med hela floden och från skyskraporna. Fyrverkerier kommer aldrig att bli en wohoo-upplevelse igen - det känns som om man sett samma sak ca 21 gånger - men det var ändå mysigt att dela denna stund med hundratusentals andra världsmedborgare. Det var packat med folk, men jämfört med det kaos jag upplevt ett år tidigare nere vid Themsen i London så var det som att byta Ryan Air mot SAS 1:a Klass.
Efteråt drog vårt gäng ner till stadsdelen Richmond där vi slutligen hittade det lurigt placerade lagret där efterfesten (efterfest i våra ögon) hölls. Man hade helt enkelt gjort om ett lager till en klubb med ljus, dansgolv, HipHopspelande DJ och MC: s som rappade. Till skillnad från andra nyårsfestalternativ så kostade detta inte $50 utan bara litet letande, vilken också höjde känslan av utvaldhet när vi väl kommit fram. I lagret, som hade fyllts med sköna människor, minglade vi vitt och brett. Jag spelade lite munspel och en kille kom fram till mig. Hans band hade spelat tidigare på kvällen och plockade fram sitt eget munspel för att visa lite moves.
Vid halv sex tog jag och Ivan tåget hemåt via Telstra Dome där 45000 helt vitklädda ungdomar strömmade ut efter nyårsnattens White Sensation Party och skrämde oss lite.
Park, fyrverkerier och svartklubb - 2009 började bra.
Ett Underbart Torrt 2008
Min husvärd Ida gick till jobbet och bad mig stänga av AC:n. "Aa..sen.." mumlade jag och sov några timmar till. Snart ringde dock alarmet och det var dags att spela lite spel på nätet. Volleybollnätet. Var gång jag försökte smasha hamnade jag dock på blocket.se. Bollen slogs utanför banan och jag sprang mot de stickiga buskarna för att hämta den. När jag kom tillbaka var jag således också heltaggad. Det var svårt att tagga ner, för det togs bilder och på facebook blev jag taggad på nytt. Några piggar från buskarna hade fastnat i armen på mig men jag kände mig pigg och glad.
Det var inget bad väder utan helt klart badväder och efter matchen var det dags att ge sig till havs. Det var vågat. Jag är inget simproffs och hade oflyt eftersom botten var botten. Stenfull av fula stenar.
Jag städade lite i lägenheten men fann det denna gång onödigt att försöka upprepa bravaden att pricka soptunnan vid vägen med skräpet. Bin there, done that liksom.
Nu var det dags för jobb på den Mexikanska restaurangen Speedy Gonzales.
Några finnar påkallade min uppmärksamhet och förklarade att de ville ha notan "we're finished" sa de. "I already knew that" svarade jag. En svensk familj kom in och ville sitta där det fläktade bäst. Jag placerade dem under två fläktar och förklarade att "här kommer ni garanterat att bli blåsta". Några engelsmän ville ha ett bord under en fläkt framför matchen på tv och jag sade "so you're looking for a football-fan?". Jag jobbade en månad på den Mexikanska restaurangen innan det var TACO - hej.
Så bar det av till Australien. Jag började jobba som försäljare för ett elbolag - ett jobb som helt klart gav lite spänning i tillvaron. Kunderna strömmade in, jag fick mycket positiv energi och var snart el Maestro. Detta ledde givetvis till goda kontakter, inte minst i ledningen. Nu har jag watt överallt i hela delstaten för att sälja el. Ozonlagret har gått sönder ovanför Australien och landets energiproduktion måste helt klart lägga på ett kol innan den helt tar kol på miljön här. Det behöver inte ens bli dyrare - att producera grön energi har ju hjälpt bl a Colombias ekonomi. Att utvinna energi från vatten och vind skonar vår jord och de som tagit kokain vet ju att även snö ger god energi.
Efter några månader med country energy var jag knocked out och letade efter andra jobb.
Strippor vet det redan. Att jobba bar lönar sig. Så det var främst barjobb jag letade även om ett tilltagande intresse för flöjtspel gjorde att jobbsökandet höll på att gå åt pipsvängen. Jag fann det tillslut bäst att vänta och låta slumpen lösa jobbfrågan - det hör ju yrket waiter till.
Efter att fått jobb på Metropolitan Hotel kunde jag lugnt fira jul. Nu hade rullade degen in och lussekatterna var därmed inte längre i fara.
Det brukar räcka med lussekatter till jul, men i år blev det minsann andra bullar, för medan Ivan lagade julmaten så tog jag mig an lite extra-knäck. Ja, även jag har en bak-sida.
Det blev snabbt hett i köket och eftersom julmusten ("normally a must for the swedish christmas") varit slut på IKEA så blev det koka kola istället.
Vid inhandlandet blev vi tämligen besvikna då välkända Queen Victoria's köttmarknad var nästan tomt på brudar och istället fullt av familjer, turister, pensionärer samt svettiga slaktare med stora fläskstånd. Vi vände således hem utan något lammkött efter att endast ha fått känna på några skinkor. En solklar kalkon.
I Båstad blev jag kallad stekare, men denna jul lämnade jag ändå över köttansvaret till mina sambor. Istället bad jag några bönor att slippa tom mat i år och lade en tomat i grytan.
Jag hällde i mjöl och mjölk, men det blev bara pannkaka. Så jag hällde det på en deg i en form men den blev paj. Då blandade jag ut allt med vatten och kokade upp det - ja, vilken soppa.
2008 har varit ett torrt och varmt år att minnas med värme. Och torrhet.
Vår Världskända, Verbalt Vassa Vän
Fram tills i fredags, när jag och Ivan, i den sköna baren E55, träffade killen som varit DJ på leksakskonstvernissaget vi besökt tidigare på kvällen, i sällskap med sin halvdanska, robotdansande vän. Jag blev något chockad när jag, ett halvt jordklot bort från "Så Klart"s hemland, presenterade mig som Petter och fick höra "aah, like the rapper?". Killen hade hört Australienbekanta Looptroop som mycket riktigt gjort låten Top Dogz tillsammans med Söders kung. Respect.
Juldag Down Under
Nackdelarna med att fira julen
Vid niotiden väckte Emelie mig ur min törnrosasömn. Nyinflyttade Dan visade framfötterna och hade gjort i ordning frukost med bröd, lax, avokado, ägg, vindruvor, skinka, jordgubbar, champagne och Irish Coffée. En bra start på en varm juldag. Efter att åter ha fyllt upp tomrummet ifrån det av gårdagsmiddagen som jag förbränt under natten, så låg vi nu på filtar i trädgården och njöt. Jag öppnade mitt enda paket och fann till min stora lycka att Emelie gett mig ett munspel. Modigt gjort eftersom det är hon som nu kommer att dela rum med en munspelsövande optimist.
Det blev några öl till innan jag och Emelie gav oss ut på en lång gång/joggingrunda i det underbara solskenet. När vi återvände hade det blåsts upp en pool i trädgården. Vi låg sedan i den svalkande gummipoolen, åt kex från ostbrickan och drack en fruktdrink, funderandes på om det fanns en bättre plats att fira jul på just den tjugofemte december tvåtusenåtta.
Snart var det åter dags att sätta sig vid matbordet. Min student var bra, men jag hade minst lika kul att, mer avslappnad, under studentveckan besöka mina vänners studenter. Lite så kändes det den tjugofemte. Vi hade gjort vårt dagen innan och detta var bara en bonus som vi tog emot med öppna armar. Maten kom in från grillen och jag åt en rejäl portion (som ändå inte var i närheten av vad jag ätit den tjugofjärde).
Efter en dessert hade jag och Ivan fortfarande energi kvar att cykla in till stan. Där drack vi vin på mina vänners hostel tills vi, via ett stopp i en annan hostelbar, sömniga gled hemåt för att nöjda sova ut.
Julen i Australien hade gått utmärkt och återigen bevisades det att om det bara finns mat och vänner spelar paket mindre roll.
Julafton Down Under
Jag och Ivan var helt ute och cyklade ända tills tretiden på eftermiddagen. Vi cyklade till IKEA och inhandlade svenska förnödenheter, sedan bar det av tillbaka till Ivans hus och därefter till affären innan vi svettiga, tillsammans med Emelie som briljerade med en massa vörtbröd, kunde starta produceringen av vad som skulle komma att bli en enorm mängd mat. Jag kokade knäck och kola innan jag, tillsammans med mitt samvete (sortens vete som alltid är inkluderat när jag äter för mycket), tog en joggingtur.
Jag vet inte hur han gjorde det, men när jag var hemma och nyduschad så var Ivan, kökets mästare, klar med sin förvandling av råvaror till kärlek. På bordet stod bland annat Janssons Temptation, Köttbullar, Potatis, Lingonsylt, Lax, Sill, Dill- och Pepparsåser, Rödkål, Vörtbröd, Romfyllda Ägghalvor och en hundra minuter lång kärleksakt med min gom kunde inledas. Precis på samma sätt som många kring valborg, midsommar och nyår kanske förstår att de är berusade direkt men ändå fortsätter dricka tills de spyr eftersom det hör dessa högtider till att inte spara på krutet, så sade jag ja när min mage började säga nej.
Snart satt jag, som alla andra jular, ensam kvar med min tallrik medan de andras placerats i diskmaskinen. Min mun var upptagen med Ivans delikatesser och hade, om jag hade haft anledning till det, ändå inte kunnat delta i konversationen som redan efter en halvtimme börjat handla om "ja det här var minsann gott", "nu klarar jag inte en tugga till" och "nu behöver jag inte äta mer förrän nästa jul". När jag kände att maten stod mig upp i halsen och att en eller två tuggor till skulle få mig att spy på självaste julafton, så tog jag en eller två tuggor till. Jag lade mig på rygg på en filt på gräsmattan och stannade tillsammans med Ivan där i en timme. Hade jag rört mig hade han fått hela julbordet över sig och jag hade på något sätt ätit ivan under bordet, men efter en timme var det dags för dessert och jag var där, redo igen.
Efteråt tog vi några öl på the Retreat Hotel och Edinburgh Castle där ett grymt liveband med bland annat dragspel, fiol och klarinett underhöll (på Julafton!? Ja, på Julafton.. Allt är öppet som vanligt på Julafton, som i Sverige är en superhögtid men här ofta är en suparhögtid).
Mätta och belåtna rullade vi hemåt som köttbullar nedför ett vinklat stekjärn. Den svenska julen var över, men helhetsmässigt så var det bara halvtidsvila.
Lucia Down Under
The night goes heavy...fjät? Around farm and..stuva?
Och innebörden av "now its christmas again, yes now its christmas again, and christmas lasts until easter, no that was not true, no that was not true, because in between comes the diet" kändes, precis som "grandma's little crow, was going out for a ride but he had no one to drive" och "the fox is running over the ice" inte lika självklar längre.
Lucia var det i vilket (sky)fall och jag njöt av varje tugga av "brödets guld" - lussebullar.
Emelie hade fått en leverans av juleskum och djungelvrål (som våra vänner tyckte smakade vrålskumt) och tillsammans med julmusten, som jag inhandlat på stadens skandinaviska julbazar så kändes det plötsligt aningen juligt där vi satt och njöt av mysiga jullåtar (samt keffat livs julskiva som inte tycktes uppskattas på samma sätt av norrlänningar).
Prova gärna att lägga ett djungelvrål i ett juleskum, på en lussekatt, i micron i 20 sekunder för att få den där typiskt svenska överflödiga julkänslan.
Jobbgudens Välsignelse
För att stanna i Melbourne behövde jag skaffa ett nytt jobb. Elen säljer inte lika bra i stan och det är inte hållbart i längden att ha ett jobb där jag måste åka till ställen dit tandhygienen, modet och de andra elbolagen inte når, för att tjäna pengar. Därför tog jag en vecka ledigt för att finna ett nytt jobb, men det hann bli måndag, tisdag, onsdag och torsdag innan jag kom ur firandet av att vara ledig och faktiskt gjorde något åt min situation när jag ringde ett nummer jag fått av min chef på Nobu.
Jag har lärt mig att det nästan alltid handlar om kontakter och detta kunde vara ännu ett bevis på faktumet att det kvittar vad det står på ditt CV om du känner rätt människor. Mannen som svarade var ägaren till en av Melbournes finaste barer - the Trust - som jag cyklat förbi och tidigare inte varit speciellt sugen på att jobba i. Jag fick komma in och jobba direkt och på fredagen var det jag som slet bakom baren medan de rika människorna drack champagne under det kyrkosalshöga innertaket.
Det kändes som att vara tillbaka på Nobu fast utan celebriteterna. Samma tråkiga, rika män i kostym (om jag hade haft råd att köpa coola, dyra kläder hade jag nog gått så lite så möjligt i något som alla andra bär) som beställer penisförlängande champagneflaskor och samma tråkiga, plastiga kvinnor som låter sig köpas till priset av en Veuvet Cliquet. Samma höga standard bakom baren. Det kändes ändå ok. Tills jag fick reda på att det inte var i närheten av samma lön som på Nobu. Snart backade jag långsamt ut ur den fashionabla salen för att, väl utanför dörren, springa till spårvagnen som om jag var jagad av en hord tjurar.
Två dagar senare var en stor grupp människor samlade på gräsmattan utanför vårt hus i vad som såg ut som någon slags grillfest. Det luktade gratis mat och jag tog på min rock för att se vad som stod på. Det visade sig vara en grannträff och innan jag hunnit säga ordet knytkalas stod jag med en namnbricka framme vid plockmatsbordet i samtal med någon av de femtioplusgrannar som frågade mig om mitt liv. För att visa att det inte endast var av anledningen att jag denna söndag gärna bytte min grötfrukost mot en buffé av bl a kinesiska delikatesser, som jag släpat mig ut (vilket det var) så minglade jag friskt med grannarna som alla var minst dubbelt så gamla som jag. Ett antal femtioåriga, om risken för bilskyltstölder, inbrott och vandalisering, förmanande grannkvinnor och dubbelt så många dumplings senare, så träffade jag fransmannen Leo som jobbade som kock på Metropolitan Hotel - en pub i närheten. Jag frågade om de sökte personal och fick veta att de behövde servitörer.
Det blev en road trip med Country Energy till innan jag kunde ta en ny vecka ledigt. Denna vecka var det VM för hemlösa och för att i alla fall ha gjort något åt min jobbsituation stack jag på torsdagen inom puben, som Leo givit mig adressen till, och lämnade ett CV. På fredagen ringde de och jag fick ett trial-skift direkt.
Metropolitan Hotel passade mig utmärkt. Helt ok lön, avslappnad personal och ofta brasilianska sambatoner i högtalarna. Kunderna är avslappnade nog att tillåta misstag men propra nog att uppföra sig och att lämna dricks. Fastän mitt kontaktnät i Melbourne kanske inte täcker upp hela stadsytan så visade det sig att jag inte bara kände kökschefen utan även en tjej i personalen, Rosa, som jag tidigare bott med. Närheten till Oxford Street, den unga ägaren som bor i en lägenhet ovan samt arbetsuppgifterna, med möjlighet att variera bar- och restaurangsysslor, påminde mig om Bonds.
Efter mitt första skift fick jag en öl och satt kvar en stund i samtal med en av servitriserna. Snart kom en man, som jag tidigare serverat öl till, fram och frågade om jag ville ha en öl. Jag svarade att jag redan hade en men han insisterade på att betala min nästa i förskott. Mannen förklarade att om jag stannade på Metropolitan Hotel ett tag så skulle vi säkert lära känna varandra. Att den ännu oidentifierade mannen senare redan visade sig känna mig rätt väl efter att ha läst mitt CV är en annan historia. Mitt nya jobb gav mig ett genomtrevligt första intryck. Tack, än en gång, denna pålitliga slump.